Vildmarksliv

Vi är ett företag som utbildar inom jakt och vildmarksliv.
Vi håller kurser och anordnar föreläsningar. Både på vår gård och online.
Vi brinner för att få fler att upptäcka naturen och uppleva hur vi kan vara en del av densamma. Genom kunskap som ger självförtroende och en ödmjukhet inför djurliv och miljö.
Att våga ta klivet vid sidan av leden och uppleva vildmarken.

Fågeljakt

Grundlig erfarenhet

Jakthundar och Skytte
Jag växte upp med en far som hade jakt och jakthundar som sitt största intresse. Han och mina äldre bröder sköt mauserskytte, och hemma på gården fanns goda möjligheter att skjuta, vilket gjorde att det om helgerna kom skyttar och tränade fältskytte hemma hos oss. Jag fick mitt första luftgevär vid 7-års ålder.

Jag har tävlat med skidskytte, Ban- och Fältskytte och naturligtvis de flesta grenar inom Jaktskytte. Jag gjorde militärtjänst som skarpskytt och är nu Prickskytt inom Nationella Skyddsstyrkorna.

Pappa köpte en älghund när jag var 4 år som blev ”min” hund. Därefter har jag aldrig varit utan hund någon längre tid. Alltid jakthundar, och jag har alltid tränat mycket lydnad med dem. Stövare, drever och gråhundar. De senaste 5 hundarna har varit stående fågelhundar som jag främst jagat ripa i fjällen med, och som också varit intressanta att träna lydnads med.
Nu tar jag nya tag med en Norrbottenspets för skogsfågeljakt.

Jakt och vildmarksliv

Det dröjde ända till jag var 14 innan jag följde med Pappa ut på jakt och sköt min första hare. På fullt drev av stövaren, med en 16 kalibrig hanbössa. Jag fick se hur stövaren arbetade innan, och under drev. Jag lärde hur man beter sig i skogen, och upplevde naturen som en underbar vän som delade med sig av sitt överskott.
Jag lärde hur man gör eld, var man finner dricksvatten, hur man ska klä sig, och vad man har med i ryggsäcken. Kort sagt, jag lärde mig klara mig själv ute i skog och mark.

Och då vi bodde på jaktmarken kunde jag kroka ner bössan från väggen, ta stövaren och själv ge mig ut på jakt, fast jag var för ung för körkort. Sensommar, höst och vinter. Vår och sommar ägnades åt skytte och hundträning.

Naturligt engagemang

Det har alltid varit naturligt att engagera mig i de olika intresseföreningar som berört mig. Jaktvårdskretsen, Hundklubbar, jaktskytteklubben och Försvarsutbildarna.
Då intresset varit stort har jag alltid velat se hur mina hundar står sig mot andra. och därför blev det naturligt att starta på jaktprov. Det ledde till att jag blev jaktprovsdomare för drivande hundar. och detsamma gällde eftersöksträningen där viltspår blev en trevlig sysselsättning under sommartid, och jag är utbildad viltspårdomare.
Jag skaffade den första irländska settern för att inte bara fjälljakten lockade utan också dressyren som krävs. Det visade sig att jag köpt ett kanonämne, och den hunden skakade fram fåglar där andra hundar gick tomt. Jag fick arbeta en hel del med honom, men det blev många oförglömliga ripjakter, och fina jaktprov med honom.
Visa vem

Utbilda och guida

Jag har varit provledare för Jägarexamen, och höll den första jägarexamenskursen 1991. Jag har varit ungdomsansvarig i jaktvårdskretsen, och skytteinstruktör i jaktskytteklubben.
Jag tycker om att dela med mig av min kunskap och se hur framförallt ungdomar växer av nyvunnen kunskap, och hur de skall använda den.
När det gäller allt kring djur och natur blir man aldrig fullärd och jag lär mig mycket av kursdeltagarna. Det är en stor orsak att det är så intressant. Jag försöker också att själv gå kurser när tillfälle ges.

Jakt, skytte, hundträning, vildmarkskunskap, bushcraft… Jag är intresserad av allt som har med att befinna sig ute i skog och mark, från fjäll till hav.

Fågeljakt

En god jägare

Att vara jägare är något helt naturligt för människan. Vi har levt under hundratusentals år som jägare och samlare. Likt nomader har vi förflyttat oss och följt djurlivet. Tillgången till mat har styrt våra förfäders liv, och jägare har alltid varit aktsam att inte skörda mer än av det ständigt påfyllande överskottet. De första spår forskarna har funnit efter människan i Scandinavien, i dagens Skåne, sattes för 12.000-13.000 år sedan. Då vi alla var jägare vilket också spåren visar.
Den som idag provar jakt för första gången kommer att uppleva en frihet och en känsla av sammanhang som kan tyckas lite förvånande i en början. Den som inte upplevt detta kan inte förstå varför så många blir så väldigt intresserade när de väl provar på att jaga.

Den som inte provat vet inte vad Han/Hon inte förstår…

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad vad som sker hos oss

Address

Edstaden 105,
853 58  SUNDSVALL
SWEDEN

Telefon

+46 70 612 91 38

E-mail adress

info@scandiwild.se